10 Tipp a SEO-barát blogbejegyzéshez

Mint minden íráshoz, úgy a blogbejegyzés megírásához is szükség van egy bizonyos készségre. Ahhoz, hogy fenntartsuk az olvasóink érdeklődését, gondolnunk kell a szövegünk struktúrájára, és magának a tartalomnak is vonzónak kell lennie.

Segíthetünk az olvasóinknak a lényeg levonásában is azzal, ha címeket, alcímeket és tiszta bekezdéseket biztosítunk a számukra. Ha az emberek megérik a szövegeinket, és azok el is nyerik a tetszésüket, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel reagálnak rájuk, szólnak hozzá, vagy osztják meg azt. Ez pedig természetesen javít a rangsorolásunkon.

A yoast.com ezért azt ajánlja, hogy ha szeretnénk előrébb kerülni a keresőmotorok ranglistáin, akkor mindenképpen maximalizáljuk az írókészségünket és fordítsunk elég időt a tartalommarketing alapjaira. Ehhez pedig néhány tippet is összeállítottak, amelyeket érdemes szem előtt tartani, miközben a következő blogbejegyzésünket írjuk:

1. Gondolkodj, mielőtt írsz!
Erősen gondoljuk át, hogy mi is a szövegünk üzenete. Olyan kérdésekre kell tudnunk a választ, mint hogy mit szeretnénk közölni az olvasókkal, vagy hogy mi is a központi kérdésünk. Mi a szövegünk értelme? Illetve fontos tudnunk, hogy mit is várunk el az olvasótól, miután elolvasta a szövegünket. Érdemes leírni a válaszokat ezekre a kérdésekre, mielőtt nekilátunk a szövegírásnak.

2. Írjuk le a blogbejegyzésünk struktúráját!
Minden bejegyzésnek kell tartalmaznia egy bevezetést, amelyben bemutatjuk a témánkat. Ezt követi a törzszsöveg, amelyben kifejtjük a főüzenetünket. Ezt pedig követi a rövid összegzés. Szövegírás előtt érdemes mindhárom pontot vázlatszerűen kifejteni magunknak.

3. Használjunk bekezdéseket!
Mindenképpen arra kell törekedni, hogy ezeknek a bekezdéseknek értelmük is legyen. Semmiképpen se írjunk egy mondatot új sorba csak azért, mert úgy jól néz ki. Minden bekezdésnek kell, legyen egy saját tárgya. A fő gondolatot pedig képesnek kell lennünk megfogalmazni egyetlen mondatban. Több mondat esetén ugyanis több bekezdésre van szükségünk.

4. Használjunk címeket, alcímeket és felsorolásokat!
A címek már eleve struktúrát adnak az egész oldalnak. Fontosak az olvashatóság, de a SEO szövegírás szempontjából is lényeges. Segítenek a keresőmotoroknak megfogni a szövegünk főtémáját, és segíthetik a rangsorolásunkat is. De ugyanilyen fontosak az alcímek is, hiszen ezek segítségével az olvasók sokkal könnyebben tudják átlátni a szövegünket, és tisztább általa annak a struktúrája is.

5. Használjunk jelzőszavakat!
Az olyan szavak, mint az elsősorban, másodsorban, végezetül vagy a mindazonáltal, biztosan, valóban segítenek átlátni a szöveget és strukturálni azt. Könnyebb értelmezhetőséget adnak az írásunknak. Például az a szó után, hogy „összességében”, az olvasó tudja, hogy az összegzés következik.

6. Hagyjuk másoknak is elolvasni a bejegyzésünket!
Mielőtt publikálnánk egy szöveget, érdemes azt megmutatni valaki másnak is. Kérdezzük meg ettől a személytől, hogy érthető-e a főgondolat. Majd ezután javíthatjuk a helyesírási hibákat és a nem jól megfogalmazott mondatokat.

7. Optimalizáljuk a cikkünk hosszát!
Győződjünk meg afelől, hogy az írásunk legalább 300 szót tartalmaz. A keresőmotorok szeretik a hosszú cikkeket, ennek ellenére a túl hosszú cikkekkel elijeszthetjük az olvasókat. Így a cikk hosszát érdemes 700 szóban maximalizálni. Továbbá a kulcsszavunk legyen a teljes szöveg 1-2%-a.

8. Link az előző tartalomról
Ha már írtunk egy bejegyzést az aktuális témánkkal kapcsolatban, akkor ne felejtsünk el hivatkozni rá. Ettől a bejegyzésünk csak erősebb lesz, hiszen úgy tűnik tőle, hogy már van némi tapasztalatunk a témában. Továbbá a hivatkozásaink struktúrája is fontos a keresőmotorok rangsorolásához. És persze lehet, hogy az olvasóinkat az említett cikk is érdekelni fogja.

9. Írjunk rendszeresen bejegyzéseket!
Ha folyamatosan aktuális és funkcionális információkkal látjuk el az oldalunkat, akkor az élőnek tűnik a keresőmotorok számára is. Ha nem vagyunk elég aktívak a rendszeres frissítés terén, az negatívan hathat a rangsorolásunkra.

10. Használjuk a Yoast SEO pluginjét!
A yoast.com felkínál egy SEO plugint, amely egy tartalomelemző alkalmazás, és segít a SEO-barát blogbejegyzés-írásban. Ha weboldala WordPress és bővebben is megismerkedne ezzel a pluginnel, akkor érdemes ellátogatnia a weboldalukra.

Összegzés a SEO-barát blogbejegyzéshez

 

a-SEO-barát-blogbejegyzés

Manapság a jó tartalom a király. A jó tartalom sok reakciót és megosztást von maga után, és a látogatók is mindig visszatérnek az oldalunkra, ha tetszik nekik, amit olvasnak. Persze van még néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy maximalizáljuk a bejegyzéseink keresőoptimalizáltságát, de a legfontosabb mégis az, hogy amit írunk, az felhasználóbarát és olvasható legyen.

Szólj hozzá

LEVESSZÜK A BLOGOLÁS TERHÉT A VÁLLADRÓL!!!

Így 100%-ban a vállalkozásodra tudsz összpontosítani!